Klubbjakten NHL – Seattle

Klubbjakten NHL – Seattle

945
0
SHARE

Klubbjakten: Seattle.

Først og fremst vil vi takke Bolts Nordic for det flotte initiativet med å starte en klubbjakt!

Dette er en spennende idé som vi uten tvil ønsker å ta del i – vi vil jo ikke gå på våres første tap allerede nå.

Så hvorfor velge Seattle?
Har du noen gang ønsket du kunne starte med blanke ark? Starte på nytt og ha hele fremtiden foran deg? Det har du mulighet til med Seattle.

Før vi går løs på det sportslige og forteller hvorfor Seattle er et godt valg, er det på sin plass å fortelle litt om byen Seattle, også kalt «Emerald City» eller «kaffens hjemby». Seattle ble grunnlagt rundt år 1850 og ligger i delstaten Washington, helt nord-vest i USA. Byen er en av de raskest voksende i USA og har per 2018, omtrent 745.000 innbyggere i selve byen, og ca. 4 millioner i «metropolitan området». Byen er også kjent som hjembyen til blant andre, Bill Gates, Jimi Hendrix, Amazon, flyprodusenten Boeing og Starbucks Coffee. Seattle er en sportsby og har allerede lag i flere store ligaer, blant annet NFL, MLB, MLS og WNBA.

Organisasjonen Seattle
Tilbake til blanke ark, hva mente vi egentlig med det?

Seattle er det nyeste tilskuddet i National Hockey League (NHL) og spiller sin første kamp høsten 2021. Ja, de er faktisk så nye at de enda ikke har fått lagnavn og heter per i dag kun, NHL Seattle. Det er i midlertidig forventet at lagnavn, farger og logo vil bli offentligjort i løpet av de nærmeste månedene.

Her har vi en gylden mulighet til å lære sammen. Laget spiller ikke sin første kamp før høsten 2021, så Ikke bare har du over et år på å lære deg alt du trenger om ishockey, du har også muligheten å være med på oppbyggingen av en klubb. Laget har per i dag ingen spillere, så her starter vi bokstavelig talt med «blanke ark».

Nå tenker du kanskje; Hvordan skal et lag uten spillere klare seg i verdens beste hockeyliga? Det er nettopp det som er fint med NHL – de legger til rette for at alle lag skal ha like forutsetninger, uansett resultat og økonomisk størrelse. Lagene i NHL har for eksempel ikke lov å bruke mer enn totalt $81,5M i lønn til spillerne sine, noe som gjør at det ikke er mulighet for det best stilte laget å kjøpe alle de beste spillerne (på samme måte som Real Madrid gjør i fotballen). De beste spillerne blir derfor fordelt jevnt utover ligaen. I tillegg har de et system som gjør at de lagene som kommer sist i tabellen bli tildelt et tidlig valg i talent-draften der klubbene sikrer seg rettighetene på unge og lovende spillere. På denne måten kan klubbene bygge seg opp over tid, og et lag er sjelden i bunnen av tabellen i mer enn noen år av gangen.

På samme måte som NHL tilrettelegger for at alle lagene skal ha like forutsetninger fra år til år legger de også til rette for at Seattle skal kunne konkurrere på lik linje med de andre allerede fra første sesong. Derfor skal det sommeren 2021 avholdes en «Ekspansjons-Draft» og kort fortalt går dette ut på at Seattle skal få «stjele» en spiller fra hvert av de andre lagene og på den måten få et slagkraftig lag på linje med de andre. Samtidig vil de også bli tildelt et tidlig valg i talent-draften.

Når klubben har fått spillere og sesongen er i gang kommer Seattle til å spille sine kamper i «New Arena at Seattle» (Arenaen vil få et nytt navn så fort sponsor er på plass). Arenaen er en totalrenovert versjon av gamle «KeyArena at Seattle Centre» og det er selskapet «Oak View Group» står bak renoveringen. De skal i tillegg til NHL-arenaen også bygge en arena til samarbeidslaget, Palm Springs, i AHL, så vell som et nytt treningsanlegg for NHL-laget. AHL laget Palm Springs er på lik linje med Seattle et helt nytt lag med oppstart høsten 2021.

Seattle har sakte men sikkert begynt å ansette personer i og rundt organisasjonen som får i oppgave å skape et lag ut fra ingenting. Alexandera Mandrycky ble i sommeren 2019 den første ansatte i rollen som «Director of sports management». Det tok heller ikke lang tid før Ron Francis ble ansatt som organisasjonens første General Manager (GM)). Francis sin tidligere kollega i Carolina, Ricky Olczyk, vil være assisterende GM.
For å kunne begynne forberede seg til ekspansjons-draften, har Seattle også ansatt fem «Pro Scouter», som får i oppgave å overvåke og skaffe informasjon om spillere. Her vil vi påpeke at en av scoutene, Cam Granato, per nå er første og eneste kvinnelige scout i NHL. (Heia Likestilling!)

Selv om Seattle nå har et helt nytt lag i NHL, er ikke Seattle helt ukjent i hockeyverden. Seattle Metropolitans, som spilte i øverste ligaen fra 1915-1924, ble i 1917 det første amerikanske laget til å vinne Stanley Cup.

Hvorfor valge *jeg* Seattle.
Det er kanskje vanskelig å forstå hvorfor man skal heie på et lag som ikke engang har spillere. Men for meg var det enkelt – jeg trengte noe nytt. Og per nå er Seattle det nyeste NHL har å tilby. Og hva er vel mer spennende enn å følge et lag fra starten? Gjennom å følge prosessen fra start til mål får man bedre kjennskap til klubben. Man rekker bli «kjent» med de enkelte ansatte (siden det ikke er så mange enda). Og best av alt – ingen kan kalle deg medgang supporter.

Og selv om det strider litt i mot prinsippet om medgang supporter, er det jo også en liten gulrot at laget enda ikke har tapt en kamp.

Til slutt,
Seattle har kanskje ikke like eksotiske tordenstormer som Tampa, ikke like flotte snøskred som Colorado, ikke like mange «babysharks» som San Jose, og ikke like mye innlagt plast som LA. Men, vi har regn, og masse av det! Og hva er vel vi normen mer glad i enn dårlig vær? Vi må jo tross alt ha noe å klage på. Med tanke på at vi er godt vant med regn i Norge vil Seattle dermed føles litt som «hjemme».

Og det er vel kanskje ingen stor overraskelse at den norske vennskapsbyen til Seattle er… ja du gjettet riktig – Bergen!

Vi i Seattle Norge gleder oss til å få, ikke bare én, men TO nye tilskudd i fanbasen om noen måneder! (lykke til).
Ønsker du å følge utviklingen i klubben videre, kan du følge, NHL Seattle Norge, på Twitter.

Med vennlig hilsen,
Filip Hammarlund
NHL Seattle Norge