Klubbjakten NHL?

Klubbjakten NHL?

834
1
SHARE
Foto: Marius Gullilsrud

Som mange har fått med seg, har Helene Olafsen gjennom TV2 funnet seg en favorittklubb i Premier League. Men hva om hun skulle valgt en NHL-klubb?

Foto: Marius Gullilsrud (redigert i ettertid av BoltsNordic)

Den tidligere snowboardstjernen brukte ti dager i sommer på å besøke samtlige tyve klubber i engelske Premier League. Hele hennes ferd mot favorittlag kan du lese om på klubbjakten.no

Dette fikk meg til å tenke på hvordan man skulle løst dette ved valg av favorittlag i NHL. Jeg må innrømme at jeg slo tidlig fra meg idéen om at Viasat / TV2 skulle koste på seg å sende Helene over til USA og Canada for å hilse på samtlige en-og-tredve lag. Derfor fant jeg ut at jeg skulle ta saken i egne hender, og starte med å fortelle hvorfor Tampa Bay Lightning er et godt valg.

Og selv om dette er laget på en idé som inneholder Helene Olafsen i utgangspunktet, ser jeg også nyttigheten av artikkelen mot mannen i gata som har lyst til å finne seg et lag å følge med i NHL.

Hvorfor velge Tampa Bay Lightning?

Det finnes mang en grunn til å velge Tampa Bay Lightning som ditt favorittlag. For å få det mest åpenbare ut av verden først, så er været i Tampa, Florida over gjennomsnittet bra året rundt. Ja, vi liker gode kalde ishaller også, men å dra på hockeykamp i shorts og t-skjorte er aldri feil. Dette gjør det lettere å planlegge en solskinnsferie samtidig som man får sett hockeykamper også.

Men dette er selvsagt langt i fra den viktigste grunnen til å bli en «fellow Bolt». Mange vil nok komme med argumenter som at det en vinnerkultur i andre klubber i ligaen, og at troféer er og blir viktigst. Personlig synes jeg dette er en uting, og det bekreftes av mitt valg av lag i 2008, året etter at Tampa Bay Lightning kom helt sist i ligaen av samtlige lag.

Alle har vi forskjellige grunner til hvorfor laget man har et forhold til er nettopp det laget. For lag hjemme i Norge er det gjerne geografisk, mens man andre steder gjerne har stjernespillere som trekker en mot klubben. I mitt tilfelle var det nok like tilfeldig som enkelt at det ble Tampa Bay som ble laget. Steven Stamkos hadde akkurat kommet til klubben (draftet), og han var en spiller det ble snakket mye om. Jeg, som helst fersk i hockeyverden, la merke til navnet og ikke minst det faktum at han var en høyrefattet spiller (holder hockeykølla med venstre hånd øverst og høyre hånd under). Dette er noe jeg er selv, og vi er blant minoriteten i hockeyen da de fleste holder hockeykølla motsatt. Som sagt, så enkelt og så tilfeldig kan ett klubbvalg være.

Med tiden har interessen naturlig nok økt, og selv om klubben ble nest sist (hey, forbedring!) kommende sesong, sto jeg fortsatt ved mitt valg av favorittklubb. Fordelen med NHL er derimot at det laget som havner sist det ene året, i praksis kan ende opp med å vinne året etter. Derfor vil man aldri se odds lignende det man så på Leicester før de vant Premier League eller muligheten for at Buvik IL skal vinne cup’en i Norge før sesongstart. Amerikansk sport på generell basis er veldig fin på dette området. Det er sjeldent man ser et lag vinne to år på rad, selv om det er akkurat det som har skjedd de to siste sesongene. Dette hjelper også i klubbvalget slik at man slipper å tenke på det sportslige i det hele tatt. Alle lag vil til slutt gjøre det bra, eller i det minste greit.

De to kanskje aller største grunnene til å holde med Tampa Bay Lightning i 2017, heter Steve Yzerman og Jeff Vinik. Yzerman, som general manager, har fått god orden på laget og gjort veldig mange sportslig riktige avgjørelser som har fått ligaen til å åpne øynene for den tidligere storscoreren. Jeff Vinik er eieren av klubben, og således ansvarlig for å hente inn Steve Yzerman til klubben. Det stopper derimot ikke her med mr. Vinik.

Lokalsamfunnet i Tampa har virkelig fått kjenne «ringvirkningene» av at Vinik tok over byens hockeylag. Det første Vinik gjorde da han kom til byen var å oppgradere hjemmearenaen (Amalie Arena som navnet er per dags dato). Med blant annet den største jumbatronen (storskjermen) i ligaen, skapte også dette oppsikt rundt om i ligaen. Med denne og vesentlig oppgradering i arenakvalitet ble plutselig Tampa langt mer interessant å besøke for andre grunner enn bare været. Og billettsalget økte betraktelig som følge av dette, da også lokale fans fikk øynene opp for forandringer og tok turen til arenaen.

Under hver hjemmekamp i Amalie Arena deler også Vinik ut $50,000 til en veldedig organisasjon gjennom «Lightning Community Hero». Her blir en lokal helt valgt ut til å komme på kamp og velge hvilken frivillig organisasjon som skal motta pengebeløpet. I løpet av sesongen er det 41 hjemmekamper, som vil si litt over 2 millioner dollar (godt over 15 millioner kroner) blir delt ut hver sesong. Kommende sesong blir den syvende sesongen Vinik gjør dette, så totalt rett i underkant av hundre millioner norske kroner er delt ut så langt.

I tillegg til dette har Vinik også oppgradert omgivelsene rundt arenaen som man finner i «downtown» Tampa. På lokalt folkemunne kalles området nå kun «Vinikville», etter at prosjektet som per i dag har en prislapp på ca 20 milliarder norske kroner er satt i gang. Spør du mannen i gata i Tampa hva Jeff Vinik har betydd for byen, blir man stående i flere minutter og bare høre lovord om mannen.

Sist, men slettes ikke minst, så har klubben (med Vinik i spissen) nå lagt planer og begynt å utbygge treningsfasilitetene til klubben som ligger i Brandon like utenfor byen. Dette er et anlegg som brukes av barn og unge året rundt i tillegg til NHL-klubben. Etter oppgraderinger her vil det bli enda lettere for barn og unge i området å spille ishockey. Personlig var jeg på besøk i denne hallen i desember 2016, og allerede da overgikk standarden flere av hallene til GET-liga-klubber i Norge.

Skulle man også ha ønske om nogenlunde sportslig suksess, er heller ikke Tampa Bay Lightning noe dårlig valg. De siste sesongene har de slått godt i fra seg i sluttspillet (med unntak av fjoråret…), og talentbyggingen i klubben ser meget lovende ut for fremtiden.

Som du forstår, er det mange gode grunner til å velge Tampa Bay Lightning som favorittklubb, og du er hjertelig velkommen som vår ferskeste fan! Under ser du hvor flott din drakt kan bli !

1 COMMENT

Comments are closed.